Je werk fotograferen/scannen

Door: Alice (aka Skarbog)

Omdat het erg zonde is om je werk met een slechte foto te presenteren, heb ik even een lijstje gemaakt met tips voor het maken van een goede foto. Het is toch zonde om hard te werken aan een tekening/schilderij/ schets of wat dan ook en dan uiteindelijk een slechte foto of scan te presenteren hier. Dit zijn de dingen waar ik zelf altijd op let:

Belichting

Fotografeer je werk bij voorkeur buiten. Is het zonlicht te fel, span dan een wit laken boven het werk of zorg dat je uit de zon *let wel: niet in de schaduw! Dat is weer te donker* fotografeert.

Krijg je problemen met weerkaatsing van het licht, dan kun je je schilderij het best vanuit een andere hoek fotograferen zodat de lichtbron niet weerkaatst op het werk

Fotografeer je binnen probeer je werk dan indirect via een wit plafond te belichten.

Gebruik geen flitser! Daarvan krijg je rare witplekken op je schilderij in de foto

Positie

Zorg dat je je werk recht van voren fotografeert.

Ga niet schuin staan als er een lichtweerkaatsing in het werk is, maar verplaats je schilderij totdat je zonder weerkaatsing kunt fotograferen.

Kwaliteit

Zorg dat de foto scherp is. Geen wazige randen of blurry stukken.
Fotografeer net zolang door totdat je tevreden bent. Met de mogelijkheden van een digitale camera is dit juist zo handig!

Zorg dat je aan een goede belichting denkt, zodat de kleuren van de foto overeenkomen *zoveel mogelijk, een foto kan nooit helemaal de exacte kleuren weergeven* met de kleuren van je werk.

Compressie

Zelfs de mooiste foto of scan kan bij compressie naar jpg nog lelijk worden.
Ik nam dit zelf altijd met een korrel zout *zag er immers nooit wat van?* maar ik heb nu een ander beeldscherm en ik ben me naar geschrokken hoe lelijk ik de meeste compressies heb gemaakt.
Het beste is je afbeelding bij het opslaan te kiezen voor ‘Opslaan voor WEB’.

Nogmaals, ieder werk verdient het om met gepaste aandacht te worden gepresenteerd.

Ook al is dit mijn eigen huis-tuin-en-keuken-manier, hopelijk hebben jullie hier wat aan.

Alice (aka Skarbog)

Alice (aka Skarbog)

Alice is al jaren bezig met tekenen en schilderen. Haar meest favoriete onderwerp is Fantasy Art en ze gebruikt een breed spectrum aan materialen. Tevens is Alice al een aantal jaren moderator van het forum.
Bekijk hier haar site: Skarbog.com.

Ook een bijdrage leveren?

Heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit in een reactie hieronder achter.
Wil jij ook een artikel schrijven?

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan wat in dit artikel beschreven staat. Alle verstrekte informatie en adviezen is de persoonlijke mening/opvatting van de schrijver van het artikel. (Het team van) SchilderenEnzo kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van dit artikel, dan wel verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van het artikel.