Welke prijs vraag ik voor mijn werk?

Door Brigitte (aka AtelierBrigitte)

Deze vraag heeft elke tekenaar/schilder zich een keer gesteld: wat vraag ik voor een werk dat ik zelf gemaakt heb? Ook op het forum is deze vraag regelmatig voorbij gekomen. Een aantal methodieken hoe je jouw prijs kunt bepalen, is hieronder beschreven. Zo kun je bekijken wat bij jou het beste past.

Materiaal en uurprijs

Je zou minimaal je materiaalkosten uit een te verkopen werk moeten halen. Dus die kosten moet je eerst in beeld brengen. En eventueel verhogen met een marge om er wat aan te verdienen. Daarna vul je die kosten aan met de tijd die je er in gestoken hebt. Werk je op commerciële basis, dan zul je een marktconform uurtarief voor jezelf moeten rekenen. De formule wordt dan: (materiaalkosten + x% marge) + (€ x uur).

Vaste factor-formule

Er zijn ook rekenmodellen in omloop waarbij je aan de hand van de afmeting van je werk en het materiaal waar je mee gewerkt hebt je een prijs kunt berekenen. Die vermenigvuldig je vervolgens met je ‘bekendheidsfactor’ en je hebt een prijs voor je werk.

In het blok hiernaast is uitgewerkt hoe deze formule werk.

Verkopen van copyright

Als de koper van je werk meer wilt doen dan alleen aan de muur hangen, bijvoorbeeld het gaat gedrukt worden op een tas, T-shirt etc. en dat wordt commercieel verkocht, dan moet je meer vragen. Eventueel met de koper afspreken dat je een x% krijgt van de verkoop of een €X per verkocht artikel.

Uitleg formule

Stel: je hebt een olieverfschilderij van 20 bij 30 cm. De prijs bereken je als volgt:

stap 1: 20 + 30 = 50
stap 2: uitkomst stap 1 x factor materiaal x bekendheidsfactor

Factor materiaal
grafiet/houtskool 0,50
pastel/kleurpotlood 0,75
acryl/aquarel 1,00
olieverf 1,50
Factor bekendheid
Beginner 0,50
Hobbyist/amateur 1,00
Hobbyist gevorderd 2,00
Afgestudeerd kunstac. 4,00
Aantal jaar zelfstandig 7,00

Jouw bekendheidsfactor mag je zelf bepalen en mag ook tussen één van bovengenoemde waardes liggen. Het is slechts een richtlijn. Superbekende/grote namen kunnen wel een factor hebben die oploopt tot 30!

Veel gehoorde ‘dooddoener’

Er zullen vast mensen zijn die gaan zeggen: ‘Doe jij dit gratis voor mij, dan maak ik reclame voor je’. Als jij jouw tekeningen/schilderijen serieus neemt, zou je hier niet op in moeten gaan. Immers, als je bij de bakker komt, mag je ook niet gratis een brood meenemen omdat je tegen alle vrienden/familie gaat zeggen dat hun brood zo fantastisch is.

Doe waar je je goed bij voelt

Met alle adviezen, formules, rekenmodellen etc. die er zijn, moet je doen waar jíj je goed bij voelt. Als je je erg ongemakkelijk voelt bij een hele hoge prijs, moet je het niet doen. Maar gooi ook je eigen creativiteit niet grabbel voor een appel en een ei.

Brigitte (aka AtelierBrigitte)

Brigitte (aka AtelierBrigitte)

Brigitte is oprichter van het forum SchilderEnzo. Met het forum heeft ze de combinatie gemaakt van haar passie voor tekenen/schilderen en het gebruik van online media. Bekijk hier haar site: AtelierBrigitte.

Ook een bijdrage leveren?

Heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit in een reactie hieronder achter.
Wil jij ook een artikel schrijven?

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan wat in dit artikel beschreven staat. Alle verstrekte informatie en adviezen is de persoonlijke mening/opvatting van de schrijver van het artikel. (Het team van) SchilderenEnzo kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van dit artikel, dan wel verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van het artikel.