Copyright enzo

Door Mariska/Lisa

Internet staat vol met prachtige foto’s en andere beelden. Heel verleidelijk om een zoekopdrachtje te geven en dan het gevonden beeld er zomaar van af te plukken en te gebruiken – want iedereen doet dat, toch?

Onjuist!
Op het werk van anderen rust altijd het copyright. Dit houdt in dat tekeningen, schilderijen, foto’s en wat dan ook dat op internet staat, wat door anderen gemaakt is, altijd beschermd zijn door het copyright. Ook al staat het op internet en staat het er niet expliciet bij. Je mag het dus niet kopiëren en zonder toestemming van de maker gebruiken. Enige uitzondering is als de auteur meer dan 70 jaar overleden is – dat valt het in het publieke domein.

Ik gebruik het alleen voor mezelf

Dat is prima als je het alleen voor jezelf gebruikt en in huiselijke kring toont. Maar dan mag je het niet op internet laten zien aan iedereen, ook niet met naamsvermelding. Je moet het dan echt voor jezelf houden. En (commercieel) verkopen, mag dan helemaal niet.

Toestemming vragen

Zie je een mooi referentiebeeld dat je zou willen gebruiken? Vraag dan altijd toestemming aan de fotograaf. Kleine moeite en in 99% van de gevallen zal de fotograaf zich vereerd voelen. Leg deze toestemming wel schriftelijk vast, zodat er later niet meer op teruggekomen kan worden.

Meer weten over het copyright?
Bekijk de site van auteursrecht.nl

Mariska de Feiter

Mariska de Feiter

Mariska is al jaren moderator van het forum. Zelfs nu ze in USA woont, neemt ze die taken nog steeds waar. Ze is sterk voorstander van het voorlichten van mensen over wat nu wel/niet mag.

Ook een bijdrage leveren?

Heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit in een reactie hieronder achter.
Wil jij ook een artikel schrijven?

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan wat in dit artikel beschreven staat. Alle verstrekte informatie en adviezen is de persoonlijke mening/opvatting van de schrijver van het artikel. (Het team van) SchilderenEnzo kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van dit artikel, dan wel verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van het artikel.