Wat is H2Oil

Door Brigitte n.a.v. diverse draadjes op het forum

 
Olieverf is één van de meest bekendste verfsoorten. De oude meesters gebruikten het al.

Het voordeel van olieverf is de kleurechtheid, het is makkelijk te mengen en doordat het niet zo snel droogt als acrylverf, kun je langer doorwerken in je verflaag. Een groot nadeel van olieverf, tenminste voor een bepaalde groep mensen, is dat het op terpentinebasis is. De dampen die vrijkomen tijdens het schilderen en vooral ook tijdens het schoonmaken van alle materialen, zijn niet goed voor de gezondheid. Je moet goed ventileren en ook nog uitkijken voor brandgevaar. Zeker als je veel uren per dag aan het schilderen bent.

Sinds een paar jaar is er wateroplosbare olieverf op de markt, ook wel H2Oil genoemd. Een andere veel gebruikte naam is WMO, dat staat voor Water Mixable Oils. Dit is verf met de eigenschappen van olieverf, maar het is vermengbaar met water. Om er mee te kunnen werken, moet de verf gemengd worden met een medium. Vaak een lijnzaadolie. Hiermee wordt de verf lekker smeuïg en kun je er op doek goed mee mengen.

De verf blijft relatief lang zacht en smeerbaar. Ideaal als je je verf op een palette of bord wilt bewaren omdat je een paar dagen later verder wilt gaan. Een nadeel is wel, dat je pas de eind vernislaag kunt aanbrengen ná een droogtijd van minimaal 1 jaar.

Qua kwaliteit is er, net als bij andere verfsoorten, een artiesten- en een studievariant verkrijgbaar. De studievariant is goedkoper, maar bevat minder pigment.

Verdun middelen

Lijnzaadolie is één van de mediums die gebruikt kunnen worden om een fijne consistentie van de verf te krijgen. Vooral bij H2Oil heb je dit nodig, want de verf rechtstreeks uit de tube is iets stugger dan olieverf.

Het medium verhoogt ook de glans van de verf. Evenals bij traditionele olieverf geldt hier de regel ‘vet over mager’.

Kwasten en doek

Omdat H2Oil dezelfde eigenschappen heeft als olieverf, kun je kwasten en doeken gebruiken die je ook voor olieverf gebruikt. Geen aparte aanschaf van materialen dus nodig.

Ook de werkmethode is gelijk aan die van olieverf: onderschilderingen, glaceren etc. – het is allemaal mogelijk.

Schoonmaken

Schoonmaken van je kwasten doe je makkelijk met water. Spoel je kwasten goed uit en laat ze daarna goed drogen. Je wilt niet dat er nog water in zit, als je er weer mee wilt gaan verven.

Misverstand

Een veel voorkomend misverstand over H2Oil is dat het watergebaseerde verf is, net als bijvoorbeeld acryl. Dit is echter niet waar. H2Oil is mengbaar met en door water maar is nog steeds op oliebasis. Je kunt de verf dus, eenmaal na aanbrengen, niet opnieuw smeerbaar krijgen door met water er mee aan de slag te gaan.

Merken watervermengbare olieverf
De twee meest bekende merken van watervermengbare olieverf: Cobra (Talens) en Artisan (Winsor & Newton)

Ook een bijdrage leveren?

Heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit in een reactie hieronder achter.
Wil jij ook een artikel schrijven?

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan wat in dit artikel beschreven staat. Alle verstrekte informatie en adviezen is de persoonlijke mening/opvatting van de schrijver van het artikel. (Het team van) SchilderenEnzo kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van dit artikel, dan wel verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van het artikel.