Scherpe punten

Door Brigitte n.a.v. diverse draadjes op het forum

 
Of je nu tekent met potlood of pastel, de kleinste en fijnste details krijg je als je een perfect scherpe punt hebt. In dit artikel lees je de beste tips voor een scherpe punt.

Potlood

Als je niet voortdurend wilt slijpen, maar altijd een scherpe punt wilt hebben, kun je ook overwegen gebruik te maken van de mechanische potloden, ook wel bekend als de vulpotloden. Deze zijn verkrijgbaar vanaf een dikte van 0,35. Vullingen zijn te koop in HB maar ook zachtere vormen zoals een 2B.

Pastelpotloden

  • met een mesje de punt snijden. Dit vergt wel flink wat oefening en je mes moet vlijmscherp zijn;
  • met een schuurpapier rond de punt draaien, om zo een scherpe punt te krijgen.

Alle type potloden

  • de tafelslijper – sommigen kennen het als een slingerslijper – is geschikt voor alle soorten. Doordat het scherpingsmechanisme rond je potlood draait, is de kans dat je lood breekt een stuk kleiner. Als je een tafelslijper gebruikt voor pastelpotloden, moet je af en toe wel het geheel open maken en schoonmaken;
  • een gewone puntenslijper. Soms kun je enorm geluk hebben bij de goedkopere winkels (bijv. Action) waar je een dubbele puntenslijper kunt krijgen. Deze slijten wel snel en zul je dus veel puntenslijpers verbruiken. Maar omdat ze zo goedkoop zijn, is dat weer geen probleem.

Heb jij tips?

Heb jij aanvullingen op dit artikel, of kun je bijpassend beeldmateriaal aanleveren? Laat het achter in een reactie op dit bericht, of kruip zelf eens op de schrijversstoel en wordt auteur van één van onze artikelen

Ook een bijdrage leveren?

Heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit in een reactie hieronder achter.
Wil jij ook een artikel schrijven?

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan wat in dit artikel beschreven staat. Alle verstrekte informatie en adviezen is de persoonlijke mening/opvatting van de schrijver van het artikel. (Het team van) SchilderenEnzo kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van dit artikel, dan wel verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van het artikel.