Beestjes live tekenen, tips and tricks

Alle afbeeldingen zijn aanklikbaar voor een grotere versie.

  
Wellicht good to know: ik ben autodidact, geen kunstacademie waar ik waardevolle informatie vandaan heb gehaald. Mijn manier is dus niet de waarheid, en dat wil ik ook niet beweren. I just wanna have fun!

En dat is misschien ook meteen tip 1:
Dwing jezelf niet iets te tekenen of te doen waar je geen zin in hebt! Ik ben nou eenmaal graag bezig met beestjes en mij zie je niet gauw landschappen, planten of gebouwen tekenen (in een uiterst geval van spontane, afwijkende inspiratie). Portretten of mensenhanden daarentegen vind ik wel weer genieten en dat zie je ook terug in mijn tekeningen.

Handen schetsen, © Marieke de Stip

Tip 2: Voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je handzame spullen bij je hebt en zorg er vooral voor dat je altijd een klein schetsboekje bij je hebt. Als student heb ik veel (op openbaar vervoer) moeten wachten en heb ook een enkele keer een stationnetje hier en daar getekend. Daarnaast heb ik een klein etuitje wat mij begrenst in wat ik meeneem. Met dat etuitje kan ik aquarelleren, met gouache, watervaste – en niet-watervaste inkt, potlood, stift werken en ik vergeet vast nog iets. De crux voor mij is mijn (vulbare) koi-penseel en een klein blikje waar ik kleine beetjes waterverf en gouache in heb gedaan. Sommige mensen werken met napjes, wat ook prima kan. Echter, ik ben een chaoot en heb veel ruimte nodig op mijn palet wat zo’n napjeshouder niet heeft. De waterverf die uit tubetjes komt mag best opdrogen. Een drupje water en het is weer prima bruikbaar.

Tas benodigdheden ©Marieke de Stip
Rustig beestje: slang ©Marieke de Stip

Tip trois: Pak een rustig beestje

Als je beestjes gaat tekenen, en geen stilstaande objecten/landschappen, kies dan niet de renkoekoek. Pak eerst een rustig beestje. Daar kom je achter door eerst naar het gedrag van het dier te kijken. Ligt dit reptiel te genieten van de warmtelamp? Of reageert hij op je nabijheid, en is de kans groot dat hij aan de wandel gaat? Moet je gokken op die ene dikdik die je nu ziet, of kun je beter die kudde gazelles bestuderen, waarbij je stiekem wisselt tussen de gazelle die toevallig dezelfde kant op kijkt als de gazelle die je oorspronkelijk aan het tekenen was? (Ja joh! Bijna al mijn tekeningen zijn eigenlijk valsspel en hybriden van meerdere groepsgenoten.)

Suikerdiefjes ©Marieke de Stip

Met deze schets wil ik laten zien dat je op een ‘drukbezochte plek’ (de suikerdiefjes in Curacao waren met z’n tienen om zich tegoed te doen aan het vogelvoer) meerdere vogeltjes kunt gebruiken als referentie om één vogel te tekenen.

Of de schets hiernaast, van gnoes, de rustige beestjes waarvan je er een voor een kunt tekenen.

Gnoe ©Marieke de Stip

Tip 4: handvatten voor snel werken

Het is niet erg om bewegende dieren te tekenen, maar dat maakt dat je anders moet kijken. Een tip die ik nu eigenlijk kopieer van Erik van Ommen (heb hier een tijdje terug een workshop van gevolgd), is om goed naar het dier te kijken, liefst enkele minuten. Probeer het dier met diens lichtinval, plaatsing van oog, vleugel, poot, staart, en de plaatsing ten opzichte van elkaar te onthouden. Sluit desnoods even je ogen en probeer het voor je te zien, in grote lijnen. Kijk niet naar de details, maar naar de grote vlakken. Als je het dier nu voor je kunt, zien kun je tekenen.

Een alternatief is niet anders kijken, maar anders tekenen. Dit heb ik vooral bij modeltekenen geleerd, waarbij we regelmatig opstartten met 1-minuut-poses. De wekker gaat na 1 minuut, en dan heb je geen keus dan te stoppen. Je ziet dat je lijnen vlotter worden en na enige oefening ook meer trefzeker.

Tip 5: Kijk naar vormen

Deze tip, ook een hele belangrijke en ook al eerder vernoemd in dit stuk, maar ik wil het toch even apart melden: Kijk naar vormen. Teken het liefst de grote vormen. Alles bestaat uit cirkels, rechthoeken, driehoeken, trapezoïden. Kijk even in het gemiddelde ‘Zo-leer-je-zus-of-zo-tekenen’-boek en je ziet wat ik bedoel. Deze vormen helpen je een meer evenwichtig dier te maken.

Snelle schetsen ©Marieke de Stip
Koffiezaak Curacao ©Marieke de Stip

Tip 6: Oefening baart kunst

De laatste tip en simultaan de open deur: Oefening baart kunst. Veel doen werpt vruchten af en nog meer cliché’s. Zet je over je nervositeit om in het bijzijn van anderen iets te doen heen. Ja, je krijgt commentaar (“Een foto maken is veel sneller,” “Kijk zij is aan het tekenen,” Nee, een kwast is een middel om te SCHILDEREN, “Oh wat een mooie leeuw,” terwijl ik de strepen van de tijger er net op heb gezet) en daar zul je tegen moeten kunnen. De een waves and smiles, de ander (lees: ik) inhaleert diep, zucht en telt even tot tien. Ik ben een introvert met temperament, dus dat maakt dit lastig.

Het helpt ook om niet meteen bij de dierentuin te beginnen, maar eerst bij je eigen hond, kat, of verlepte kamerplant. Die ken je al goed en heb je waarschijnlijk al tot in den treure bestudeerd. Bovendien reageert die vaak niet op je aanwezigheid of bewegingen (althans, ik heb dat mijn verlepte kamerplanten nog niet vaak zien doen).

Mij helpt het om gezellig samen te gaan tekenen, of te tekenen als er een vriend of vriendin bij is (of die betreffende persoon zelf te tekenen). Vandaar; doe eens gek bij de volgende uitnodiging voor een forummeeting, en kom er gezellig bij! En mocht je een obsessief compulsieve perfectionist zijn; een mislukte tekening is in ieder geval meer dan geen tekening 🙂

Succes!

Samen is gezelliger
MariekedeStip.nl (Maria_Anne)

MariekedeStip.nl (Maria_Anne)

Niet vanaf het begin, maar ruim tien jaar is Maria_Anne een (soms wat minder) actief lid op het forum SchilderenEnzo. Haar voorliefde voor creatieve beeldtenis uit zich onder andere in tekenen en schilderen, maar ook voor andere media deinst ze niet terug. Klik hier om naar haar site te gaan.

Ook een bijdrage leveren?

Heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit in een reactie hieronder achter.
Wil jij ook een artikel schrijven?

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan wat in dit artikel beschreven staat. Alle verstrekte informatie en adviezen is de persoonlijke mening/opvatting van de schrijver van het artikel. (Het team van) SchilderenEnzo kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van dit artikel, dan wel verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van het artikel.